Milyen szabályai vannak a hőlégballonozásnak?

A hőlégballon repüléseknek szigorú szabályai vannak és nagyon gondos előkészítő munkát igényelnek.

Részben a sétarepülés kívánt útvonala tekintetében, fontos tényező a légtér berepülhetősége. Hazánkban a főváros területe tiltott repülési zónának számít, hőlégballon fedélzetén nincs lehetőség a város felett repülni. 

A fővárosi tiltott övezeten kívül néhány terület korlátozott légtérrel rendelkezik. Ilyenek a lőterek, repülőterek. Amennyiben korlátozott légtéren halad keresztül a tervezett repülési útvonal, előzetes egyeztetés szükséges az adott intézménnyel, engedélyt kell kérni a berepülésre.

Egyesületünk által leginkább berepült területek a Dunakanyar melletti és a Velencei tó pompás helyszínei, melyek fölötti sétarepülést kizárólag az időjárási viszonyok befolyásolják. Az előrejelzések segítségével meg lehet tervezni a repülési útvonalat. Fontos tényező a tervezett sétarepülési időtartam, a repülési magasság és a hőlégballon terhelési súlya. Mindezek ismeretében pontos számításokkal lehet meghatározni, hogy mennyi gázpalack szükséges.
A hőlégballon repülés íratlan szabályai közé tartozik, hogy mind a felszállás, mind a leszállás alkalmával gondosan odafigyelünk a természeti környezetre, nem okozunk kárt benne. Hatósági szabályozás témakörébe tartozik, hogy a hőlégballon állapotának, valamint a pilótáknak meg kell felelniük a szigorú előírásoknak. Folyamatos felülvizsgálat, éves kötelező teljes vizsgáztatás szavatolja az utasok maximális biztonságát. A hőlégballon sétarepülést csak oktató jogosítással rendelkező pilóta végezheti. A pilótáknak érvényes szakszolgálati engedéllyel kell rendelkezniük, kétévente hatósági ellenőrző repülésen kell részt venniük, illetve rendszeres repülőorvosi vizsgálatok igazolják az alkalmasságukat.