Ugyanott szállunk le, ahol felszálltunk?

Mivel a hőlégballon irányíthatósága korlátozott, motor nélkül, a szélirányok és szélerősségek szerint változik a repülési útvonal, ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy ugyanott szállunk le a hőlégballonból, ahol felszálltunk.

Bár a hőlégballon korlátozott irányíthatósággal rendelkezik, nem lehet megfordulni, vagy jobbra és balra kanyarodni, de a szakképzett pilóta a magasság változtatásával befolyásolja a repülési útvonalat. A különböző magasságokban más-már irányú és erősségű légáramlatok vannak, ez akár 30-40 fokos eltérést is jelenthet pár száz méterenként.

A hőlégballon sétarepülési útvonal megtervezésekor figyelembe kell venni az uralkodó szélirányt, majd a repülés során a magasság változtatásával lehet irányt változtatni. Ez a munka gondos tervezést és szakértő pilótát feltételez.
Az utasok mindebből annyit érzékelnek, hogy néhol emelkedik a hőlégballon, néhol süllyed, hol jobbra repülünk a tervezett céltól, hol balra, de a sétautazás végén közel ott szállunk, ahova terveztük!
De az utasoknak azokban az esetekben sem kell aggódniuk, ha a repülési útvonal a szél miatt módosul, hiszen a kísérőautó a földről folyamatosan követi a hőlégballon útját. Bárhol is érünk földet, a mikrobusz már a helyszínen fog várni minket és visszaszállít a találkozási pontra